Termofilik funguslar, dünya üzerinde bulundukları her yerde doğal rollerini başarıyla oynamaktadırlar. Termofilik ve termotoleran funguslar farklı fizyolojik özellikler geliştirerek, diğer ökaryotların çoğu için yaşamı zorlaştıran yüksek sıcaklık değerlerinde yaşamlarını sürdürebilmekte ve hatta çoğalabilmektedirler. Biyoteknoloji ve endüstride ısıya dayanıklı moleküllere olan talebin artmasıyla birlikte, ısıya adapte olmuş fungusların ilgili enzimler ve biyomoleküller için umut verici bir kaynak olduğu konusundaki farkındalık da artmaktadır. Termofilik funguslar, doğal ayrıştırıcılar olarak hareket ederek organik maddeleri verimli bir şekilde yıkma özellikleri nedeni ile gezegenimizde yaşamın sürdürülebilirliği için vazgeçilemez bir işlev yerine getirirler. Ayrıca, hücre dışı ve içi enzimler, organik asitler, amino asitler, antibiyotikler, fenolik bileşikler, polisakkaritler ve steroller üretmenin yanı sıra besinsel olarak zenginleştirilmiş yemler ve tek hücre proteini (Single Cell Protein-SCP, mikoprotein) üretme yetenekleri nedeni ile ekonomik öneme sahiptirler. Üstelik yemeklik mantar kompostunun hazırlanmasında olduğu gibi biyo-dönüşüm ajanı olarak da uygundurlar.
Termofilik ve termotoleran funguslar doğal ortamlarında genellikle birçok bakteri ve fungus türüyle birlikte karışık popülasyonlar halinde bulunurlar. Bu doğal ortamlar arasında, üreme ve gelişmeleri için temel fizyolojik koşulların sağlandığı sıcak, nemli, aerobik ve organik madde birikimlerinin bulunduğu her ortam bulunmaktadır. Biyoteknolojik öneme sahip termofilik ve termotoleran fungus türlerinin çoğu bu habitatlardan kültüre bağlı bir yaklaşımla rapor edilmiştir. Bu bölümün amacı iki yönlüdür. İlk olarak, termofilik ve termotoleran fungusların temel biyolojisini ve biyoteknolojik önemlerini gözden geçireceğiz. Daha sonra, bu organizmaların izolasyon yöntemlerini kapsamlı biçimde paylaşacağız.