Fungal biyoteknoloji çalışmalarında, birincil üretim aşaması olan üst akım süreçlerinin ardından, hedef ürünü saflaştırmak ve izole etmek için alt akım süreçleri uygulanmaya başlanır. Alt akım işlemleri, üretim prosesinin son aşamalarını oluşturan çalışmaları kapsar. Bu işlemler, fermentasyon ortamında bulunan istenmeyen bileşenlerin ayrılması, hedef ürünün saflaştırılması ve istenilen forma getirilmesi gibi adımları içerir. Alt akım işlemleri, üretim prosesinin son derece önemli bir parçasıdır. Bu işlemler sayesinde son ürünün kalitesi ve saflığı artırılarak ürünlerin istenen forma getirilmesi ve stabilitesi sağlanmış olur. Ayrıca alt akım işlemlerinin doğru belirlenmesi ve uygulanması üretim prosesinin verimliliğini önemli derecede arttırmaktadır.
Alt akım işlemlerinde kullanılacak yöntemler, ürünün fizikokimyasal yapısına, hücre içinde tutulmasına (intraselüler ürün) veya üretildikten sonra hücre dışına salınmasına (ekstraselüler ürün) bağlı olarak farklılık göstermektedir. Bu bölümde üst akım işlemleri tamamlanmış olan bir fungal fermentasyon ürününün saf halde elde edilmesinde takip edilecek olan olası alt akım işlemleri incelenecek ve yaygın olarak kullanılan yöntemlerin uygulanmasına yönelik temel bilgiler verilecektir. Öncelikle ön işlemler ele alınacak, ardından ara basamaklar ve son olarak da ayırma saflaştırma işleminden sonra son ürün elde etmek için gereken işlemler incelenecektir.
Fungal Fermentasyonda Alt Akım İşlemleri
₺ 0,00
Çiğdem Bilgi, Eyüp Bilgi, Özge Özşen Batur
Categories: Bölümler, Endüstriyel Biyoteknoloji
Related products
- Mikroplastiklerin Fungal Yıkımı₺ 0,00Add to cart
H. Halil Bıyık, Esin Poyrazoğlu Çoban,
Hatice Çelik Yılmaz, Ayçanur Bozdağ