Mayalar her türlü habitatta bulunabilen ökaryotik, saprofitik organizmalardır. Simbiyotik, komensal veya parazitik olarak canlılar üzerinde de bulunabilirler. Mayaların izolasyonu, tür tayini ve farklı uygulamalar için kullanımları için kısa veya uzun süreli saklanmaları zorunludur. Maya suşlarının saklanması ve uzun süreli olarak stoklanmasında en önemli kriterler maya hücrelerinin canlılığının ve hayatta kalma oranlarının da yüksek seviyede korunmasıdır. Ancak maya türlerinin stoklanmasında canlılığın korunması kadar maya suşunun genetik yapısının, fizyolojik ve metabolik özelliklerinin stoklama ve yeniden canlandırma süreçlerinde değişmeden kalması da oldukça önemli bir kriterdir. Maya izolatlarının hem kısa süreli ve hem de uzun süreli saklanması için genel olarak uygulanan yöntemler; katı besiyerinde 4 0C’de kısa süreli saklama ile liyofilizasyon, gliserol stok olarak derin dondurucularda veya sıvı azot tanklarında uzun süreli saklama gibi yöntemlerdir. Her stoklama yönteminin etkinliği ve gerektirdiği teknik donamım farklılık göstermektedir. Bu bölümde maya türlerinin kısa ve uzun süreli olarak stoklama teknikleri karşılaştırmalı olarak açıklanacaktır.
Maya Stok Kültürlerini Saklama Yöntemleri
₺ 0,00
Sezai Türkel
Categories: Bölümler, Endüstriyel Biyoteknoloji
Related products
- Mikolojide Makine Öğrenmesi Uygulamaları₺ 0,00Add to cart
Eyyüp Gülbandılar, Efnan Şora Günal, Uğur Gürel
- Halofilik ve Halotoleran Fungusların İzolasyonu ve Biyoteknolojik Önemleri₺ 0,00Add to cart
Semra İlhan, Emine İrdem