Maya biyoteknolojisi ile elde edilen ürünler günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Doğal ve genetik mühendislik uygulamaları sonucunda geliştirilen farklı maya suşlarından elde edilen endüstriyel ürünler, başta gıda ve sağlık alanı olmak üzere çok çeşitli endüstriyel alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Günümüzde maya biyoteknolojisi geleneksel maya kullanım alanları olan ekmek mayası üretimi ve fermente ürün eldesinden daha çok, genetik mühendislik çalışmaları ile mayalardan yeni ürünler elde edilmesi alanına yönelmiştir. Genetik mühendislik teknikleri maya biyoteknolojisinin geleneksel uygulama alanlarında verim artışının sağlanması ve çeşitli çevresel stres koşullarına dayanıklı ticari maya suşlarının geliştirilmesi için de kullanılmaktadır. Günümüzde mayalarda genetik mühendislik uygulamalarının çeşitli endüstriyel sektörlerin büyük ihtiyaç duyduğu yeni ve özgün ürünler elde edilmesine odaklandığı görülmektedir. Genetik mühendislik tekniklerinin uygulanması ile maya genomlarından spesifik delesyonlar yapılmakta veya çok sayıda gen maya genomlarına integre edilmektedir. Bu bölümde mayaların genetik yapıları ve mayalarda genom düzenleme teknikleri açıklanacaktır.
Mayalarda Genetik Mühendislik Uygulamaları 1 – Genel İlkeler, Gen Aktarımı ve Genom Düzenleme
₺ 0,00
Sezai Türkel
Categories: Bölümler, Omikler ve Biyoinformatik
Related products
- Anaerobik Fungusların İzolasyonu ve Biyoteknolojik Önemleri₺ 0,00Add to cart
Emin Özköse, Tuğçe Turgut
- Fungal Enzim Üretimi ve Aktivite Tayini 2 – Selülaz, Ksilanaz, Pektinaz₺ 0,00Add to cart
Sibel Uzuner, Deniz Çekmecelioğlu